woensdag 31 juli 2013

Oostermeer

Op 29 juni stond een artikel in het Friesch Dagblad over de tuinen op het 'Heechsân' in Oostermeer
( Eastermar). Hierin werd gesuggereerd dat de tuinen bij de kerk en de pastorie van Willem Spaander (1910-1988) zouden zijn. Om het verhaal te ontkrachten heb ik vanochtend alle plantlijsten nog eens gefotografeerd van de bestellingen voor de kerk en de pastorie.
Die voor de kerk stammen uit 1871 en 1872, die voor de pastorie,  gebouwd in 1875, uit 1876 en 1877.
Hierbij de bestelling uit 1871:

zondag 28 juli 2013

De Marees van Swinderen

Op Facebook heb ik beloofd een tekening op mijn blog te plaatsen, die Lambertus Vlaskamp omstreeks 1852 gemaakt heeft voor de familie de Marees van Swinderen. De ondertekening is inderdaad L.Vlaskamp, maar ik denk dat Gerrit hem gemaakt heeft.
Het ging toen al slecht met Lambertus, ( hij stierf in 1854 in Veenhuizen), een handtekening onder een rekening van baron van Heemstra van Fogelsanghstate is al behoorlijk bibberig.
Daarom denk ik dat Gerrit de tekening maakte en zijn vaders naam er onder plaatste.
Je kunt het ook wel zien: hij heeft ontzettend zijn best gedaan, er staan veel details op en het is nog een beetje naïef. Gerrit was toen 18 jaar. De tekening ligt in het Groninger archief.

zaterdag 27 juli 2013

Selmien

Zonder geluk vaart niemand wel.
Tijdens de onthulling van het naambord van de Gerrit Vlaskampstege in Stiens, maakte ik kennis met de heer P.K.( Pieter Klaas) van Boven uit Den Haag, een familielid van de familie Iest, die de dokterstuin in Stiens heeft aangelegd. De Iesten hadden ook familie in Selmien bij Drachten, ook Kalsbeek en Taekema waren familie, ze lieten bij hun huizen en boerderijen allemaal een Vlaskamptuin aanleggen. Meneer Van Boven is in het bezit van het familiealbum en hij schonk me vrijdag deze fraaie foto van de prieel op de heuvel in de tuin die zijn overgrootvader Klaas Kalsbeek Iest in 1863 heeft aanleggen bij zijn Zwitserse huis. De man op de foto is zijn grootvader.
Het was een bijzonder huis: de overgrootvader van meneer Van Boven was welgesteld, hij heeft veel gereisd. Hij zag in Oostenrijk en Zwitserland de fraaie chalets en liet zo'n chalet bouwen in Selmien. Het is helaas afgebrand.
Het bijzondere is dat Jonkheer Pieter Benjamin Vegelin van Claerbergen in hetzelfde jaar in Joure een vrijwel identiek huis heeft laten bouwen : Ter Huivra.

Dit is het chalet, een foto uit 'Fan Fryske Groun'.

zondag 14 juli 2013

Mantgum

Van tuinontwerper Nico Kloppenborg uit Mantgum kreeg ik deze afbeelding van twee Vlaskamptuinen aan het eind van de Seerp Galemawei in zijn woonplaats. De tuin linksvoor, waar maar een klein stukje van te zien is, werd aangelegd in 1881 voor de toenmalige burgemeester Velstra (op de onderste foto de huidige situatie), daar tegenover ligt de tuin, die in 1878 is aangelegd voor A. Palsma. De gracht van het huis van Palsma is gedempt en de weg is verlegd, zodat de situatie vrijwel onherkenbaar is. De tuin van het voormalige burgemeestershuis ademt nog de sfeer van de negentiende eeuw en wordt voorbeeldig onderhouden, de andere tuin is kortgeleden fraai gerestaureerd door Kloppenborg.





,


donderdag 11 juli 2013

Een bericht uit 1888

Jan Holwerda, de webmaster van Tuinhistorisch Genootschap Cascade, (zie de website!) heeft uit de noordelijke kranten allerlei artikelen en advertenties van de Vlaskampen opgediept. Je moet er toch echt verstand van hebben, want via de digitale kranten heb ik dat ook geprobeerd, maar ik heb maar een fractie gevonden van wat Jan boven water heeft gekregen.



Zo vond hij ook een artikel van ene Pruis over de boomkwekerij van Bosgra met een verwijzing naar Gerrit Vlaskamp, die kennelijk de tuin van Bosgra heeft aangelegd. Dit stond niet in de grootboeken van Bosgra, want ze hoefden zich zelf geen rekening te sturen voor geleverde bomen en heesters. Zo duikt er zo nu en dan toch weer een tuin op.
Intussen wordt er gewerkt aan de promotie van mijn boek: Het prieel op de heuvel, zes generaties Vlaskamp, het verhaal van een tuindersfamilie. Het is zoals Obe Postma in een gedicht schreef: Zo'n gedicht wil naar de  mensen toe, zo is het ook met een boek: Zo'n boek wil naar de mensen toe, daar is het voor geschreven. Gelukkig krijg ik goede reacties, want het is natuurlijk heel spannend, hoe zo'n persoonlijk boek ontvangen wordt.

zondag 7 juli 2013

William Kent

Toen Lambertus Vlaskamp stierf in 1854 tijdens een cholera-epidemie in Veenhuizen, was Gerrit Vlaskamp 20 jaar. Hij stond voor de taak de kost te verdienen voor zijn moeder en zeven broers en zusters. Hij zette een advertentie in de Leeuwarder Courant:


W. Kent was Willam Kent, de hortulanus van de Groninger Hortus. Hij was dat eerder in Franeker.
De laatste hortulanus van de Universiteitshortus van Franeker was Arent Vlaskamp, de broer van Gerrits overgrootvader. In 1811 werd de universiteit opgeheven op decreet van Napoleon, maar in 1815 werd een atheneum gesticht; niet wat wij er onder verstaan, maar een universiteit, waar men niet kon promoveren, daarvoor moesten de studenten naar Groningen. Er werd ook weer een hortulanus aangesteld, tot ook het atheneum in 1845 werd gesloten. De laatste hortulanus van het atheneum in Franeker was deze William Kent, hij werd benoemd tot hortulanus in Groningen. De Vlaskampen hadden kennelijk altijd contact gehouden, want William Kent kon dus 'informatiën' geven omtrent Gerrit.

donderdag 4 juli 2013

De tuin van hommes in Groningen

In 1952 heeft Lambertus Vlaskamp een tuin aangelegd voor Oncko de Marees van Swinderen, het was een van de grootste particuliere tuinen van Groningen. Later heeft theehandelaar Hommes het huis en de tuin gekocht, vandaar dat de tuin bekend staat als de tuin van Hommes. Er is een klein stukje overgebleven, het ligt aan het Poortersplein, vlak bij het UMCG.
Toen bij het overgebleven stukje tuin een naastliggend plantsoentje, dat vroeger bij de tuin hoorde, ook weer tot een tuintje werd herschapen, heeft kunstenares Margriet Diertens met de bewoners een kunstproject bedacht. Ze maakte zeven bronzen nesten met dierbare voorwerpen van de bewoners.


Zo waren er buurtbewoners, die een ring brachten, een autootje, een sigaar, schelpjes, maar ook een beugel, die net overbodig was geworden. Margriet verwerkte alles in de nesten, ze werden gegoten in brons en in de bomen gehangen. Ze maakte een achtste exemplaar voor zich zelf, zodat ik kan laten zien hoe ze er uit zien, want ze hangen behoorlijk hoog.